9. Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Om inte särskilda skäl finnes beviljas andrahandsuthyrning under en period av 6 månader. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod, information om vem som ska hyra bostaden samt utdrag från belastningsregister. Hyresgästen ska även avstå från besittningsskydd. Besittningsskyddet för andrahandshyresgäst avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden, som har särskild blankett för detta. Hyr du ut lägenheten utan styrelsens godkännande riskerar du att förverka nyttjanderätten till bostaden. Föreningen har då rätt att säga upp dig för avflyttning.
Det är viktigt att tänka på att det fortfarande är bostadsrättshavaren som ansvarar för lägenheten när du hyr ut din bostad i andra hand. Hyr därför i första hand ut till sådana som du känner. Om inte, kolla noga upp personens betalningsförmåga, eventuella betalningsanmärkningar, tvistmåls- eller brottsmålsdomar med kronofogden och tingsrätten. Be dessutom om referenser.
Kontakta ditt försäkringsbolag för att få veta vad som gäller angående hemförsäkring.
Den som hyr din bostad i andra hand blir din hyresgäst och du blir hyresvärd. Du bör skriva ett skriftligt hyresavtal och en inventarielista (om bostaden hyrs ut möblerad).
Vad bostadsrättshavaren betalar till föreningen och vad han eller hon har för lånekostnader har ingen betydelse för hur hyran ska sättas. Hyran ska vara skälig, dvs inte påtagligt högre än hyran för bostäder med likvärdigt bruksvärde.
Den som hyr ut sin bostad helt eller delvis möblerad har rätt att göra ett påslag på hyran, men det finns ingen uttrycklig lagregel som anger hur mycket man får lägga på. Hyresnämnden har ofta godtagit ett hyrespåslag på lägenhetens bruksvärdeshyra på cirka 10-15 procent när bostaden är fullt möblerad, men det är viktigt att komma ihåg att nämnden bedömer detta från fall till fall (källa: Hyresnämnden).
Önskar du hyra ut din bostad i andrahand använd blanketten "Andrahandsansökan" och lämna den till styrelsen.